Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türk Gıda Kodeksi’nde Bitki Toksinleri İçin AB Uyumlu Adım

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalardaki bitki toksinlerinin resmi kontrolüne yönelik numune alma ve analiz kriterlerini belirleyen Türk Gıda Kodeksi Tebliği’ni (2025/8) Resmi Gazete’de yayımladı. Yeni düzenleme, Avrupa Birliği mevzuatıyla uyum sağlamayı amaçlıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalardaki bitki toksinlerinin resmi kontrolüne yönelik

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Bitki Toksinleri Seviyelerinin Resmî Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, gıdalardaki bitki toksinlerinin kontrolü için standart numune alma ve analiz yöntemlerini belirliyor.

Gıdalardaki bitki toksinlerinin resmi kontrolü için kriterler sunan tebliğin öne çıkanları şöyle:

Numune alma, tebliğ kapsamında yayımlanan metotlara göre yapılacak olup, sınıflandırılamayan gıdalarda, parçacık boyutu veya benzer gıda kategorilerine göre yöntem belirlenecek. Homojen dağılımlı toksinlerde, Eser Elementler Tebliği’nin (2024/10) numune alma yöntemi uygulanacak.

İlgili kurum ve kuruluşlar, 31 Aralık 2025’e kadar yeni tebliğe uyum sağlayacak olup, bu tarihe kadar eski tebliğ hükümleri geçerli olacak. Mevcut analiz yöntemleri, özel gereksinimlere uymasa bile 1 Temmuz 2028’e kadar kullanılabilecek.

Söz konusu tebliğle birlikte 2016’daki Erusik Asit Tebliği (2016/4) yürürlükten kaldırıldı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

65 derecenin üzerindeki sıcaklıkta içilen çay, kahve ve bitki çayları
Sıradaki Haber Çok sıcak çay ve kahve yemek borusu kanseri riskini artırıyor